1. Reminder: Please use our affiliate links for holiday shopping!

Strange things happen with the histogram

Discussion in 'Olympus Cameras' started by Oostenwind, May 26, 2010.

  1. Oostenwind

    Oostenwind New to Mu-43

    2
    Feb 7, 2010
    When I change the exposure from -3 to +3, the histogram on my viewing screen doesn't change, nor the image is getting darker or lighter. It is no live view anymore. (It is after I made the photo, that I can check the exposure, in view mode.) How can I change this to live view, what am I doing wrong?
    Camera: E-P1, updated software 1.4, lens: Lumix 20mm, updated 1.1

    Your help will be much appreciated, thanks.

    Frank.
     
  2. Streetshooter

    Streetshooter Administrator Emeritus

    Dec 15, 2009
    Phila, Pa USA
    Frank,
    Sounds like you have the Live View Boost on...check your menu, I think it's under Display ....
     
  3. Oostenwind

    Oostenwind New to Mu-43

    2
    Feb 7, 2010
    Yes, that was it, thanks!
    Live view is working again .. I wouldn't have found that myself in a million years.
    I like my E-P1 a lot, (it's my first Olympus camera) but I wished that Olympus menu system wasn't so complicated .. it's not difficult, but complicated. There is no hint in the menu that Live View Boost is affecting the histogram, in my point of view it shouldn't affect the histogram in the first place, that is stupid, how can you know what you are doing?

    Thanks again,
    Frank.
     
  4. Streetshooter

    Streetshooter Administrator Emeritus

    Dec 15, 2009
    Phila, Pa USA
    Frank,
    We all have to remember, we are not using cameras, we are using computers with a lens.
    That should explain the engineering.