over exposing my oly em 5

A

aruba3h

Guest
After i frame pix----press shutter button half way down for focus-----everything looks fine---colors and exposure look right thru vf----but after pressing shutter to take pix------ I see pix on lcd for two seconds. Just about every pix comes out overexposed. Funny everything looks fine thru vf then snap pix ---looks overexposed. My pany g5 does not do this. After shutter pressed same exposure as in view finder. Help!!!!! I had a previous post about quality problem between pany and oly.

ken
 
A

aruba3h

Guest
sorry just noticed when I press shutter button half way down whole pix lightens

Ken
 

David A

Mu-43 All-Pro
Joined
Sep 30, 2011
Messages
1,920
Location
Brisbane, Australia
2 things:

1- the picture showing on the screen for 2 secs after pressing the shutter is because you have the camera set to do that. You can turn the display of the image immediately after shooting it off completely or change the time for which it displays. Settings-the bottom one that looks like a spanner-Rec View

2- The pictures being overexposed when they aren't looking that way before you press the shutter suggests one thing. Go to Settings-Cogs-menu D and check if Live View Boost is on or off. If it's On then the display prior to shooting will be at a constant brightness level and the effects of things like exposure compensation will not be seen. If it's set to off you can see the effect of exposure compensation changes as you make them. Set it to off and see if that fixes your problem. If it doesn't I have no idea what's going on there.
 
Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Mu-43 is a fan site and not associated with Olympus, Panasonic, or other manufacturers mentioned on this site.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2009-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom