OMD-EM1 intermittent lock up?

Gary Ramey

Mu-43 Veteran
Joined
Dec 27, 2012
Messages
240
Location
Aurora Colorado
My wifes camera has locked up about 3 times in a year. Not overly concerning but I wanted to see if this is an isolated experience. The only way to get it back, is to remove the battery and reinsert it. Any suggestions? My thoughts are Olympus will put it through the hoops and it will pass just fine. So the next time, we plan on doing a video.
 

Gary Ramey

Mu-43 Veteran
Joined
Dec 27, 2012
Messages
240
Location
Aurora Colorado
Yes, and Yes. We do have a mixture of batteries but my wife keeps the Olympus brand for the EM1.... I get to use the knock offs with my EM5 :biggrin:
 

pdk42

One of the "Eh?" team
Joined
Jan 11, 2013
Messages
6,561
Location
Leamington Spa, UK
E-M1 lockups were a common problem with earlier firmware (software bugs), but the rate seems (anecdotally) to have dropped off since 1.4 was released. I got my E-M1 with 1.4 and haven't had a lock up yet (about 4 months and maybe 5000 images). However there do seem to be many who have occasional freezes still, so it's clearly not 100% fixed. I think 3 in a year is livable with. These things are complex real-time computers and I don't expect perfection.
 

Growltiger

Mu-43 All-Pro
Joined
Mar 26, 2014
Messages
1,901
Location
UK
1. Have you double checked you are on 1.4 firmware.
2. It could be the card, based on the continuous shoot clue. Do you use a high quality, genuine card?
 
Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Mu-43 is a fan site and not associated with Olympus, Panasonic, or other manufacturers mentioned on this site.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2009-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom