OM-D E-M5 not focusing on shutter half-pressed

stpaul77

New to Mu-43
Joined
Sep 14, 2014
Messages
2
Hello,

My OM-D does not autofocus upon half-pressing of the shutter button. I changed the focus settings (AF/MF/S-AF+MF, etc) that were assigned to different buttons, as well as shooting modes (M/Auto/P, etc) but did not help. I even reset the settings and used the camera in factory settings, but this did not help either. What could I be doing wrong?

Or is it that the camera is faulty? I bought the camera recently on amazon. I can return it, but would prefer not to if the community here can help me out with this issue. Thanks.
 

specialagenttuna

Mu-43 Regular
Joined
Apr 19, 2013
Messages
34
Hello,

My OM-D does not autofocus upon half-pressing of the shutter button. I changed the focus settings (AF/MF/S-AF+MF, etc) that were assigned to different buttons, as well as shooting modes (M/Auto/P, etc) but did not help. I even reset the settings and used the camera in factory settings, but this did not help either. What could I be doing wrong?

Or is it that the camera is faulty? I bought the camera recently on amazon. I can return it, but would prefer not to if the community here can help me out with this issue. Thanks.
I had this happen once. Didn't realize I had moved the manual focus part of my 12-40 lens back so it was in manual focus on the lens but auto focus in menu. Check that first
 

stpaul77

New to Mu-43
Joined
Sep 14, 2014
Messages
2
I had this happen once. Didn't realize I had moved the manual focus part of my 12-40 lens back so it was in manual focus on the lens but auto focus in menu. Check that first
I had indeed read, in a few forums, what you wrote above. I used to think, 'oh that's really naive; won't happen to me'. But that was EXACTLY the problem. Got stuck on this for a good couple of hours and boy, do I feel stupid! Thank you for your reply!
 

gryphon1911

Mu-43 Hall of Famer
Joined
Mar 13, 2014
Messages
3,758
Location
Central Ohio, USA
Real Name
Andrew
It happens to all of us. Not to long ago, I answered a post about someone accidentally moving the focus clutch on the Oly 17/1.8.

It's just another one of those things that you add to your troubleshooting checklist when things like this happen.
 

SkiHound

Mu-43 Veteran
Joined
Jan 28, 2012
Messages
428
I've had that happen several times as well. First time was a bit disconcerting. Didn't take too long before it dawned on me the lens had a manual focus clutch.
 

Latest posts

Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Mu-43 is a fan site and not associated with Olympus, Panasonic, or other manufacturers mentioned on this site.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2009-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom