1. Reminder: Please use our affiliate links for holiday shopping!

Olympus 75mm intermittent problem?

Discussion in 'Native Lenses' started by macfish, Jun 25, 2013.

  1. macfish

    macfish Mu-43 Regular

    60
    May 8, 2012
    Columbus OH USA
    All,
    Just got this lens in black, loving the image quality, but a niggling issue I'm curious if anyone has experienced on this or other Oly lens.
    Seems to have happened in only outdoor bright conditions.
    Occasionally the lens will "click". With a half press of the shutter it seems to be closing the aperture blades about halfway, then opening back up to full. This all before actually pressing the shutter. So the viewfinder momentarily flashes as the aperture blades do this dance. Actual exposures are fine, and a power off/on or reseat of the lens cleared it. Anyone experienced this before? Aperture blades moving prior to exposure?
    Thanks!
     
  2. mister_roboto

    mister_roboto Mu-43 Top Veteran

    637
    Jun 14, 2011
    Seattle, WA, USA
    Dennis
    Yeah, it's what it's supposed to do. So it doesn't overexpose the live view, if it's in a bright condition it will stop down a little- move away from the bright light and it will stop that and be wide open.
     
  3. monk3y

    monk3y Mu-43 Hall of Famer

    May 14, 2013
    in The Cloud...
    Steven
    Yeah I was wondering the same why do the blades of these lenses contracting when focusing sometimes. Glad to know the explanation.

    Thanks :)

    Sent from my GT-N7100 using Mu-43 mobile app