need help

vintageslrs

Mu-43 Regular
Joined
Dec 13, 2010
Messages
65
RE: G1
I have several adaptors for my legacy lens and have used only them.
But I just received an M.Zuiko micro 4/3 14-42mm lens.
I changed the setting to no shoot without a lens.
And when I attached the lens I get the check that lens is attached properly note in the viewfinder.
What else do I need to do?

many thanks
 

Danny_Two

Mu-43 Regular
Joined
Oct 30, 2010
Messages
182
Location
London
Ive had this come up a few times with m43 lenses attached, Ive just turned the camera off and on and it goes away.

Have you turned off the shoot without lens option?
 

vintageslrs

Mu-43 Regular
Joined
Dec 13, 2010
Messages
65
Danny Two--Did the on/off several times-- still a problem.
And yes I did turn off the shoot without lens option.
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
7,397
Location
Brisbane, Australia
Real Name
Nic
On the Olympus bodies you'll get a warning message when the MZD 14-42mm is retracted but it goes away when you extend the lens to its operating position.
 

vintageslrs

Mu-43 Regular
Joined
Dec 13, 2010
Messages
65
I just went back and put on a legacy lens with adaptor.
Turned on the G1---got the note about checking the lens being attached properly.
Went to the shoot without lens mode and said yes---result - all fine with legacy lens and adaptor.
Then I removed the adaptor/legacy lens.
Put the Micro 4/3 lens back on....changed the shoot without lens to No....
and still same problem--it says "Please check that the lens is attached correctly".
 

vintageslrs

Mu-43 Regular
Joined
Dec 13, 2010
Messages
65
Luckypenguin--that was it!
I extended the lens and the notice went away.
I think I am all set.

Thank you very much! :smile:
 

grebeman

Mu-43 All-Pro
Joined
Mar 13, 2010
Messages
1,202
Location
South Brent, south Devon (UK)
Real Name
Barrie
Not an answer, but might rule some things out. I mostly shoot my G1 with adapted lenses so it's selected to "shoot without lens". When I attach either of my Panasonic prime lenses (20mm or 45mm) I don't deselect the "shoot without lens" and they function correctly, the only thing I alter is the selector for manual focus, obviously moving it to auto focus.
Might this point to some problem with the actual lens rather than the camera?

Barrie
 
Top Bottom