E-PM1 shutter noise?

Discussion in 'Olympus Cameras' started by Agent_K64, Sep 27, 2011.

  1. Agent_K64

    Agent_K64 Mu-43 Regular

    28
    Sep 19, 2011
    So I finally got my E-PM1, at last! (yay!) And I'm totally clueless and don't know what I'm doing, haha.. but I noticed something weird. I hear a prolonged sound of some sort when I take a picture in low lighting. As if something is turning inside. While I wouldn't say it sounds like a grinder of some sort, it does sound kind of similar. Does anyone know if this is normal, or if this is a malfunction?

    Thanks!
     
  2. Art

    Art Mu-43 All-Pro

    Mar 13, 2011
    San Francisco, CA
    It's IBIS. It's normal, it kicks in full force in low light at slow shutter speeds. You can turn it off and the sound will be gone.
     
  3. Agent_K64

    Agent_K64 Mu-43 Regular

    28
    Sep 19, 2011
    Thanks! I just noticed that, too. I was just a bit worried because when it does it for 2 seconds, it almost sounds like a car's starter. Most of the time it's quicker, though.
     
  4. DDBazooka

    DDBazooka Mu-43 Veteran

    211
    Sep 3, 2011
    I don't hear it but I do notice the shutter is quite loud.
     
  5. phigmov

    phigmov Mu-43 Hall of Famer Subscribing Member

    Apr 4, 2010
    Depending on how dark it was and what you were capturing it may also have been the lens hunting for focus.
     
Loading...
Similar Threads Forum Date
Have E-PM1 with 2 lenses. What is a good value in Olympus bodies now? Olympus Cameras Dec 28, 2015
How to get sure about a camera image quality? Or E-PM1 sensor versus E-M10 one. Olympus Cameras Jul 15, 2015
My E-PM1 just died ... Olympus Cameras May 23, 2015
Noises from E-PM1 vs E-PL5 Olympus Cameras Mar 13, 2015
How to stop E-PM1 from resetting shutter count? Olympus Cameras Feb 10, 2013