E-M10 Focus Peaking issue with Oly 17mm Lens

kroepuk

New to Mu-43
Joined
Apr 7, 2014
Messages
5
Hi,
When I used my 12-40mm Olympus lens, I can easily push back the focusing ring on the lens back, the display will show MF and focus peaking will activate.
(Focus Peaking is turned on from the gear menu, and AF is set to S-AF)

Yesterday, I got a new 17mm Olympus Lens and somehow I can't activate the focus peaking doing the same thing as above.
For me to do focus peaking, I have to actually set the camera AF to MF from the menu first, and I have to leave the focusing ring at auto focus.
If I push back the focusing ring to MF, the focus peaking won't work?

I thought when I push back the focusing ring to MF the focus peaking should work at that point?

If I switch back to the 12-40 lens the focus peaking work as I mentioned above

Any idea what did I do wrong?

Thanks.
 

vloher

New to Mu-43
Joined
Apr 1, 2014
Messages
5
Location
Apex, NC
Real Name
Vic Loher
I only have the 17mm lens and it works the same as you described for your 17mm. I just gave up using focus peaking...just too much hassle. Don't use manual much anyways. I will be interested to hear other responses.
 

manju69

Mu-43 Top Veteran
Joined
Jul 1, 2011
Messages
504
Location
Stroud, UK
Real Name
Pete
I always set the movie button to change from AF to MF, then it's one push to switch with no menus. Switch to MF then turn focusing ring.


Sent from my iPhone using Mu-43
 

Swandy

Mu-43 Veteran
Joined
Dec 15, 2009
Messages
362
Yes - using the 17mm you need to either turn on FP or have a button dedicated to it. (I do as I also use FP for some manual lenses.) But just using the "clutch" on the lens won't turn it on like it does with the 12-40. Why - only Olympus knows!!!
 

kroepuk

New to Mu-43
Joined
Apr 7, 2014
Messages
5
Yes - using the 17mm you need to either turn on FP or have a button dedicated to it. (I do as I also use FP for some manual lenses.) But just using the "clutch" on the lens won't turn it on like it does with the 12-40. Why - only Olympus knows!!!
Swandy thank You for confirming this, I also found similar answer on https://www.flickr.com/groups/om-d_user/discuss/72157639333614096/
This is kind of ridiculous, shouldn't a firmware update be able to fix this? Oh well, I guess I got to learn to work around this issue then. I'll do the S-AF/MF for now.
I kind of don't want to assign a button just for focus peaking.

Thanks for all the replies
 
Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Mu-43 is a fan site and not associated with Olympus, Panasonic, or other manufacturers mentioned on this site.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2009-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom