E-M1 - Back button start C-AF in S-AF mode

Albino_BlacMan

Mu-43 Regular
Joined
Oct 12, 2012
Messages
48
Location
Canada
I'm wondering if it's possible to assign a button to start C-AF when in S-AF mode on the E-M1 (so half press the shutter would activate S-AF and holding the rear button would activate C-AF).

Or as an alternative can I get AF lock in C-AF mode? Or maybe even a quick switch to MF without the use of L-FN button (since I'll be using the 50-200 which doesn't have an L-FN button)
 

Yohan Pamudji

Mu-43 Veteran
Joined
Jun 21, 2012
Messages
464
Location
Mississippi, USA
You can set the lever to switch to C-AF mode. That's how I have mine setup with the AEL/AFL button then used for back-button AF. The button would also function as AF lock by simply releasing the button once you've achieved the focus you want.
 

JimUSNY

Mu-43 Regular
Joined
Nov 5, 2013
Messages
122
Location
Mid Hudson Valley NY
Real Name
Jim
You can assign a button to switch to MF, unless you have lever function set to mode 5 for some reason.. I like to shoot in SAF/MF set up the fn2 button for MF and wanted to use the lever in mode 5 to use CAF quickly, but no way to do it.. I sent Oly a email and they didnt know why it disabled the MF button assignment and said they were sending that off to Japan to check on firmware but never heard back, was hoping that got fixed in V2..
 

Rasmus

Mu-43 Top Veteran
Joined
Nov 16, 2013
Messages
780
Location
Stockholm, Sweden.
I always fail to reach the AEL/AFL button with my thumb because my face gets in the way so I use the FN1 button for back button focus. And I have one of the buttons close to the lens mount for MF toggle.
 

barry13

Mu-43.com Editor
Joined
Mar 7, 2014
Messages
10,288
Location
Southern California
Real Name
Barry
You can assign a button to switch to MF, unless you have lever function set to mode 5 for some reason.. I like to shoot in SAF/MF set up the fn2 button for MF and wanted to use the lever in mode 5 to use CAF quickly, but no way to do it.. I sent Oly a email and they didnt know why it disabled the MF button assignment and said they were sending that off to Japan to check on firmware but never heard back, was hoping that got fixed in V2..
Yeah, I just upgraded to firmware 2.0 and during the reconfigure, I switched to using the lever in mode5. You can't have a button for MF/AF in mode5, even in firmware 2.0.

I was hoping I could use the lever to switch the AF points from small center to center grid, but it won't do it.

I wound up setting Fn2 to 'Home Position' or something like that, so I can now switch AF points with that, but it resets on power off (as the manual v2 says it will) :(

Also, weird things happen if you pull the lens clutch to MF... the AEL button no longer works in either lever position.

Barry
 

JimUSNY

Mu-43 Regular
Joined
Nov 5, 2013
Messages
122
Location
Mid Hudson Valley NY
Real Name
Jim
Yeah, I just upgraded to firmware 2.0 and during the reconfigure, I switched to using the lever in mode5. You can't have a button for MF/AF in mode5, even in firmware 2.0.

I was hoping I could use the lever to switch the AF points from small center to center grid, but it won't do it.

I wound up setting Fn2 to 'Home Position' or something like that, so I can now switch AF points with that, but it resets on power off (as the manual v2 says it will) :(

Also, weird things happen if you pull the lens clutch to MF... the AEL button no longer works in either lever position.

Barry
I set my Fn1 button to AF home and select single spot as home, then set camera to center weighted, as long as I turn camera off with it set to center weighted it saves it
 
Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Mu-43 is a fan site and not associated with Olympus, Panasonic, or other manufacturers mentioned on this site.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2009-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom