Checking Shutter count on your E-P1 and E-P2

MajorMagee

Mu-43 All-Pro
Joined
Feb 24, 2011
Messages
1,632
Location
Dayton, OH
I've tried to do some research on the Shutter Life Expectancy of the PEN cameras, but have been unable to find anything so far. Has anyone else run across some published tech specs for this?
 

hkpzee

Mu-43 All-Pro
Joined
Sep 5, 2011
Messages
1,602
Location
Hong Kong
Real Name
Patrick
Just to revive this post for new users.

I am terrified, as my E-PL1 is showing now more than 28000.... and my home folders show 9800 of those survive to haunt my disk.
Thanks for reviving the post. I wonder if this works on the E-P3... Can't wait to try it!
 

MrDoug

Mu-43 Top Veteran
Joined
Sep 5, 2011
Messages
985
Location
Boise, Idaho
Checking shutter count on E-p1, E-P2, E-PL1 & E-PL2

By following these steps you can check your shutter count as well as a few other things. Follow these steps:


1. While holding the "Menu" button, press Power button to switch on

2. Press "Menu" and go to "Monitor brightness adjustment" screen

3. Press "Info" and "OK" button at same time, you will see the screen showing "Olympus"

4. Press the following buttons in the sequence: Up, Down, Left, Right and then press the Shutter, followed by Up (dial button in my E-P2)

5. Engineering mode page is seen. Press dial button to Page 1, 2, 3, and "D".

6. Shutter count is on "Page 2" under "R".

The other lines on the screen mean:

R: shutter release count
S: flash use count
C: CMOS cleaning mode (with mirror lock-up - in E-410 series)
U: number of ultrasonic dedusting, ~ number of power switch on
V: number of use of LiveView
B: number of shot using In-Body Stablization

Please be careful when doing this. Although it's probably perfectly safe to do this i hold no responsibility if you mess up your Pen.

Subscribe to see EXIF info for this image (if available)
Thanks for info.. how did you figure this out? :smile:
 

MajorMagee

Mu-43 All-Pro
Joined
Feb 24, 2011
Messages
1,632
Location
Dayton, OH
This used to work on my E-PL1, but I haven't tried it since the last Firmware update for the VF-3. Now it seems to get stuck at the end of step 4. Anyone else having this problem? Anyone know the new sequence?
 
Links on this page may be to our affiliates. Sales through affiliate links may benefit this site.
Mu-43 is a fan site and not associated with Olympus, Panasonic, or other manufacturers mentioned on this site.
Forum post reactions by Twemoji: https://github.com/twitter/twemoji
Copyright © 2009-2019 Amin Forums, LLC
Top Bottom